Impregneermiddel kopen? | Bestel direct impregneermiddel.

Impregneren Gordijnen

Gordijnen impregneren

Gordijnen worden in de meeste gevallen gemaakt van textiel en textiel staat erom bekend dat het zeer goed en zeer snel brandt. Wanneer het eenmaal vlam gevat heeft, zal de brand zich heel snel uitbreiden waardoor je grote kans hebt dat binnen een mum van tijd de halve kamer in de brand staat. En omdat gordijnen hangen, zal de brand zich ook sneller naar het plafond toe werken dan wanneer je vloerkleed in de brand vliegt bijvoorbeeld. Waardoor gordijnen gevaarlijk zijn wanneer ze in de brand vliegen, want de brand kan zich snel naar meerdere verdiepingen verplaatsen.

Wat kan ik doen?

Wanneer je voorstander bent om je huis brandveiliger te maken is het een goed idee om je eens in te lezen op het (laten) impregneren van je gordijnen. Vooral het feit dat je dit vrij gemakkelijk zelf kunt doen is interessant, omdat iets uitbesteden vrij snel de kosten omhoog zal drijven. Wel moet je in ieder geval opletten dat alles gecertificeerd gebeurt, of je dit nu zelf wilt gaan doen of gaat uitbesteden. Ook is het van belang dat je wanneer je de gordijnen zelf gaat impregneren dat het impregneer middel aan bepaalde Europese normen voldoen.  Voorbeelden zijn de (NEN) EN 1101 en 1102 maar ook de NEN 6064.

Het is vrij simpel om je gordijnen te impregneren maar het is niet gek dat je wanneer je ziet dat je hier toch nog enkele dingen voor in huis moet hebben of moet aanschaffen (een droogrek of bepaalde gereedschappen) dat je dit alsnog graag uit wilt besteden. Echter wanneer je de instructies goed opvolgt, is het impregneerwerk net zo goed als iemand die dit voor zijn beroep doet. Dus laat je niet verleiden om het uit te besteden op de grond dat een professional altijd beter werk zal afleveren.

Ik ga het zelf doen!

Als je besloten hebt om het zelf te gaan doen zijn er een aantal dingen die je moet controleren voor je verder gaat. Je gaat allereerst controleren of je gordijnen niet toch gemaakt zijn van plastic, door ze te bespuiten met een plantenspuit; nemen ze vocht op? Prima, dan zijn ze gemaakt van textiel of althans toch het grootste deel. Loopt het vocht direct van het gordijn af? Dan heb je te maken met een vorm van plastic en heb je een ander impregneermiddel nodig dan voor textiel.

Nu ben je erachter of je gordijnen hebt die voor het merendeel uit textiel of plastic bestaan, maar dan is er nog de volgende stap heb je gordijnen die met een synthetische vezel gemaakt zijn of gordijnen gemaakt van een natuurlijke vezel? Weet je dit zelf niet meer? Probeer dit dan via de verkoper te achterhalen, of laat anders een staal van het materiaal testen.

Bestaan je gordijnen uit natuurlijke stoffen als; vlas, linnen, jute, wol, katoen, alpaca, zijde of mohair voor 30% of meer? Dan heb je een impregneermiddel nodig voor natuurlijke vezels. Wanneer je gordijnen voor minder dan 30% uit een van de bovenstaande textiel soorten bestaan maar ze wel vocht opnemen? Dan heb je een impregneermiddel nodig voor gemengde vezels.

Wat moet ik nog extra weten?

Handig om te weten is nog dat je zowel gevoerde als veloursgordijnen aan twee zijden moet behandelen en dus rekening moet houden met het gebruik van meer impregneermiddel. Maar ook geplooide gordijnen verbruiken meer impregneermiddel. Houd met het opmeten hier dus rekening mee!